ŠTO SE MOŽE UČINITI U ŠKOLI?

Edukatori/ce - uključujući nastavnike/ce, stručne suradnike/ce, i ostalo školsko osoblje – mogu imati aktivnu ulogu u pomaganju mladima da shvate koje su to karakteristike kvalitetnih i nekvalitetnih odnosa/veza  te povezanosti poštovanja i kvalitetnih veza.

Mnogi mladi se osjećaju ugodnije razgovarajući sa vršnjacima/kinjama, nastavnicima/ama, ili drugom odraslom osobom od povjerenja nego sa vlastitim roditeljima. Najvažnije je imati nekoga kome se mladi mogu obratiti za savjet te da je ta osoba izvor pravih informacija.   

Donosimo neke preporuke kako edukatori/ce mogu pomoći u stvaranju atmosfere poštivanja i otvorenosti koje će ohrabriti učenike/ce da se osjećaju ugodno razgovarajući o kompliciranim pitanjima:

Budite otvoreni.  Budite uvijek tu za mlade kako biste ih saslušali. Pružite im priliku da započnu pričati i nemojte ih kritizirati radi pitanja koja postavljaju.

 Pružite učenicima/ama vašu potpunu pažnju. Slušanje je važna vještina u kvalitetnom odnosu. Ako je učenik/ca odabrao/la povjeriti vam se, usmjerite pažnju na razgovor i na osobu. Ne dopustite da vam druge stvari odvrate pažnju ili naruše koncentraciju. Ako vam je nezgodno vrijeme za razgovor, odgodite sastanak za drugi, povoljniji termin kada budete mogli razgovarati i provjerite da li učenik/ca može pričekati i da li se slaže s  vašim prijedlogom.   

 Budite u stalnom kontaktu s mladima. Stalni kontakt s učenicima/ama je najbolji način održavanja komunikacije i davanja do znanja mladima da vas interesiraju njihovi životi. Ovo je posebno važno ako vam se učenik/ca već povjerio/la u vezi nečega.    

 Razumijevanje pitanja i pružanje iskrenih odgovora. Ako niste sigurni što vas učenik/ca pita, recite to jasno. Ako razumijete pitanje, odgovorite iskreno i dajte joj/mu do znanja da ozbiljno shvaćate njenu/njegovu zabrinutost. Imajte na umu da na  nastavnicima/ama ne leži odgovornost rješavanja problema. Sasvim suprotno, kao odrasla osoba od povjerenja u životu mlade osobe, nastavnik/ca može povezati mlade sa službama koje im mogu pružiti adekvatnu pomoć.

 Osim što mlade možete poučiti o kvalitetnim odnosima/vezama, možete i sami poslužiti kao uzor i primijeniti te vještine u školi. Mladi promatraju kako se odrasli nose sa emocijama, konfliktom i kako reagiraju u različitim situacijama. Ako ne "prakticirate ono što propovijedate", vaši učenici/e vas neće smatrati autentičnim te mogu u potpunosti zanemariti vaše poučavanje.  

 (Izvor: Centers for Disease Control and Prevention, USA, http://cdc.gov/chooserespect)