Web stranica SEZAM-Seksualna Edukacija ZA Mlade dio je programa "Spol, rod i seksualna prava" koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. CESI je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 1997. godine. Naš tim se sastoji od iskusnih stručnjakinja i stručnjaka različitih profila te većeg broja volontera i volonterki. Programom "Spol, rod i seksualna prava" koji provodimo od početka 1999. godine želimo: unaprijediti odnose među spolovima/rodovima kroz senzibilizaciju mladih za vrijednosti nenasilja i rodne ravnopravnosti promicati razvoj znanja i vještina kroz izvan-institucionalne edukacijske programe povećati stručno znanje osoba koje rade s mladima informirati javnosti o problemima mladih vezanih uz seksualnost i rodn uvjetovano nasilje te poticati rad mladih s mladima i promicati vrijednosti nenasilja, tolerancije, solidarnosti i rodne ravnopravnosti.

Cesi tim koji radi na programu "Spol, rod i seksualna prava" je tim koji je osmislio i pokrenuo SEZAM 2002. godine. Mi se brinemo o novim sadržajima i odgovorima na vaša pitanja i probleme a mi smo:

Nataša Bijelić, rođena u horoskopskom znaku Ovna. Još u osnovnoj školi počeli su me zanimati muško-ženski odnosi pa sam tako "gutala" tekstove u tadašnjoj ženskoj reviji "Svijet" koji je moja mama redovito kupovala. Odrastanje uz sedam godina starijeg brata pobudilo je u meni feministički bunt. Rano sam počela uočavati privilegije muškog roda (jedan period sam željela biti dečko) te se boriti za ravnopravnost spolova unutar vlastite obitelji. Nikako mi nije bilo jasno kako moj brat smije duže ostajati vani za razliku od mene i kakvo je to objašnjenje "da sam ja žensko pa ne mogu jer to nije prikladno za cure". Moji roditelji nisu imali neke valjane argumente već su kao uglavnom i svi podlegli rodnim stereotipima. U srednjoj školi prirodne znanosti su mi bile previše apstraktne jer iz objašnjenja profesorice matematike nisam uspjela shvatiti čemu konkretno služe intervali i derivacije. Kako mi se u to doba matematika činila samo kao "intelektualna vratolomija" a ne nešto opipljivo i konkretno, moj interes se nekako prirodno preselio na društvene znanosti. Sociologija me privukla radi proučavanja društva, pogotovo društvenog bunta i mogućnosti društvene promjene. Diplomirala sam sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1998. godine. Tokom studija zainteresiralo me područje seksualnosti koje me usmjerilo na proučavanje rodnih odnosa. Potreba za daljnjim učenjem i profesionalnim usavršavanjem odvela me u Veliku Britaniju, u London, gdje sam 2006. godine magistrirala iz područja roda na The London School of Economics and Political Science (MSc in Gender).

Amir Hodžić, uz završeni dodiplomski studij sociologije u Zagrebu, i postdiplomski interdisciplinarni program rodnih i kulturalnih studija u Budimpešti, zadnjih godina bavim se pitanjima školske seksualne edukacije, adolescenske seksualnosti, te spolne/rodne ravnopravnosti. Surađujem sa raličitim organizacijama i institucijama u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Srbiji. Radim istraživanja i edukacije na navedene teme. Više na www.policy.hu/hodzic/.

Sanja Cesar, psihologinja i voditeljica programa "Spol, rod i seksualna prava" u CESI.

Ana Lapčević, liječnica, majka dvoje odrasle djece. Od 1995. godine bavim se promicanjem ženskog zdravlja kao osnovnog ljudskog prava. Kao predavačica sudjelujem u edukaciji žena i mladih. Aktivna sam članica u dvije nevladine udruge koje rade na projektima ženskog zdravlja (reproduktivno zdravlje, planiranje obitelji, kontracepcija, prevencija spolno prenosivih infekcija, promicanje zdravih životnih stilova) i sudionica kongresa, seminara u zemlji i inozemstvu. Volonterka u SEZAM-ovom internet savjetovalištu. Obožavam fado i latinoameričke plesove.

Osim nas, na SEZAM-u su surađivali ili još uvijek surađuju i druge osobe: naše suradnice i suradnici, a među njima i adolescenti i adolescentice, čija imena možete pronaći u potpisu tekstova.


Nagrada Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

Za naš rad na SEZAM-u primili smo i nagradu. Na EMC festivalu 2002: "Mediji i zdravlje", kojeg je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirala Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", CESI web stranica SEZAM osvojila je nagradu u natjecateljskom dijelu te je proglašena najboljom u kategoriji Web stranice. U oštroj konkurenciji Web stranica SEZAM prepoznata je od strane stručnog ocjenjivačkog suda kao vizualno privlačan izvor pozitivnih, jasnih i točnih informacija o seksualnosti i odnosima među spolovima namijenjenih adolescentima i adolescenticama. Kao nagradu, SEZAM je dobio uljanicu odnosno svoju vlastitu "Aladinovu čarobnu svjetiljku".