Web stranica SEZAM-Seksualna Edukacija ZA Mlade dio je programa "Spol, rod i seksualna prava" koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. CESI je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 1997. godine. Naš tim se sastoji od iskusnih stručnjakinja i stručnjaka različitih profila te većeg broja volontera i volonterki. Programom "Spol, rod i seksualna prava" koji provodimo od početka 1999. godine želimo: unaprijediti odnose među spolovima/rodovima kroz senzibilizaciju mladih za vrijednosti nenasilja i rodne ravnopravnosti promicati razvoj znanja i vještina kroz izvan-institucionalne edukacijske programe povećati stručno znanje osoba koje rade s mladima informirati javnosti o problemima mladih vezanih uz seksualnost i rodn uvjetovano nasilje te poticati rad mladih s mladima i promicati vrijednosti nenasilja, tolerancije, solidarnosti i rodne ravnopravnosti.

Cesi tim koji radi na programu "Spol, rod i seksualna prava" je tim koji je osmislio i pokrenuo SEZAM 2002. godine. Mi se brinemo o novim sadržajima i odgovorima na vaša pitanja i probleme a mi smo:

Nataša Bijelić, rođena u horoskopskom znaku Ovna. U srednjoj školi prirodne znanosti su mi bile previše apstraktne jer, iz objašnjenja profesorice matematike, nisam uspjela shvatiti čemu konkretno služe intervali i derivacije. Kako mi se u to doba matematika činila samo kao "intelektualna vratolomija" a ne nešto opipljivo i konkretno, moj interes se nekako prirodno preselio na društvene znanosti. Sociologija me privukla radi proučavanja društva, pogotovo društvenog bunta i mogućnosti društvene promjene. Diplomirala sam sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1998. godine. Potreba za daljnjim učenjem i profesionalnim usavršavanjem odvela me u Veliku Britaniju, u London, gdje sam 2006. godine magistrirala iz područja roda na The London School of Economics and Political Science (MSc in Gender).

Amir Hodžić, uz završeni dodiplomski studij sociologije u Zagrebu, i postdiplomski interdisciplinarni program rodnih i kulturalnih studija u Budimpešti, zadnjih godina bavim se pitanjima školske seksualne edukacije, adolescenske seksualnosti, te spolne/rodne ravnopravnosti. Surađujem sa raličitim organizacijama i institucijama u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Srbiji. Radim istraživanja i edukacije na navedene teme. Više na www.policy.hu/hodzic/.

Sanja Cesar, psihologinja i voditeljica programa "Spol, rod i seksualna prava" u CESI.

Ana Lapčević, liječnica, majka dvoje odrasle djece. Od 1995. godine bavim se promicanjem ženskog zdravlja kao osnovnog ljudskog prava. Kao predavačica sudjelujem u edukaciji žena i mladih. Aktivna sam članica u dvije nevladine udruge koje rade na projektima ženskog zdravlja (reproduktivno zdravlje, planiranje obitelji, kontracepcija, prevencija spolno prenosivih infekcija, promicanje zdravih životnih stilova) i sudionica kongresa, seminara u zemlji i inozemstvu. Volonterka u SEZAM-ovom internet savjetovalištu. Obožavam fado i latinoameričke plesove.

Osim nas, na SEZAM-u su surađivali ili još uvijek surađuju i druge osobe: naše suradnice i suradnici, a među njima i adolescenti i adolescentice, čija imena možete pronaći u potpisu tekstova.


Nagrada Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

Za naš rad na SEZAM-u primili smo i nagradu. Na EMC festivalu 2002: "Mediji i zdravlje", kojeg je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirala Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", CESI web stranica SEZAM osvojila je nagradu u natjecateljskom dijelu te je proglašena najboljom u kategoriji Web stranice. U oštroj konkurenciji Web stranica SEZAM prepoznata je od strane stručnog ocjenjivačkog suda kao vizualno privlačan izvor pozitivnih, jasnih i točnih informacija o seksualnosti i odnosima među spolovima namijenjenih adolescentima i adolescenticama. Kao nagradu, SEZAM je dobio uljanicu odnosno svoju vlastitu "Aladinovu čarobnu svjetiljku".