Ne postoji pravilo koje kaže da veza dvoje mladih (hodanje) mora uključivati i seks. Seksualni odnos je nešto o čemu je potrebno međusobno razgovarati. Razgovor, slušanje drugih, i jasno izražavanje svojih potreba i osjećaja, često pomaže i u tjelesnom, seksualnom aspektu veze. Ako razgovoraš s nekim o seksu ne znači da ćeš zbog toga odmah spavati s tom osobom, već se dijeljenjem iskustva možete međusobno i podržavati.

Neki mladi ljudi misle da samo oni još nisu spavali s nekim, da samo oni imaju ovakav ili onakav oblik genitalija, da samo oni često masturbiraju, ili da samo njih privlače osobe istog spola. Zbog tradicionalnih uvjerenja da su to stvari o kojima se ne priča, mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, zabrinutostima, a često i strahovima vezanim uz seksualnost.

Ponekad nam treba vremena dok uskladimo svoje tijelo, osjećaje i misli. A ponekad, slušajući kako i koliko se priča o seksu, može ti se činiti da si jedina osoba koja još nije spavala s nekim. Za mnoge mlade teško je odlučiti što učiniti, što je u redu, i kada treba biti prvi puta. Svatko se može ponekad osjećati zbunjeno ili nelagodno. Ne postoje pravila kada i kojim redom započeti seksualni život. Ponekad ti se može činiti da su osobe koje su to već napravile popularnije u društvu, ali najvažnije je odlučiti sam/a za sebe. Ponekad može biti teško reći Stop, ne dalje! kada su se stvari već daleko razvile. Zbog toga možeš osjećati pritisak da sad više ne smiješ razočarati drugu osobu i može biti teško reći što ti stvarno želiš u tom trenutku. Ali IMAŠ PRAVO ZNATI da uvijek možeš reći Ne! makar to bilo kada ste već skroz goli. Često je najbolje prije međusobno iskreno porazgovarati o tome što tko želi, i očekuje, i kako se druga osoba osjeća zbog toga, kao i o mogućim strahovima i brigama o kojima kasnije može biti još teže pričati.

Mnogi mladi započinju sa seksualnim odnosima kada su sigurni u svoje osjećaje i kada s drugom osobom uspostave odnos međusobnog poštivanja i povjerenja. Biti zajedno znači onaj specijalni osjećaj, i povezanost, i prijateljstvo, i zaljubljenost, a najvjerovatnije i seksualna privlačnost. Naravno da je najvažnije o seksu razgovarati s partnerom/partnericom. Nakon što ste prvi puta spavali zajedno može biti jako ohrabrujuće ako iskreno porazgovarate i o onome što vam je bilo lijepo i ugodno, ali i o onome što vam se nije svidjelo i što bi željeli drugačije. Seks je dragocjeno iskustvo u kojem treba uživati zajednički, cijelim tijelom i sa svim osjećajima.

Odluka o stupanju u seksualni odnos

Odluke i preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke su vrlo važne stvari i zato nemojte preskakati ovaj dio! Teško je reći kada ste spremni stupiti u seksualni odnos prvi put. Ako niste sigurni da to želite baš s tom osobom, ako niste sigurni da je vrijeme za to, ako niste odlučili kako se zaštititi i koju kontracepciju koristiti - zapravo NISTE SPREMNI!!! Kada se oba partnera osjećaju spremnima, žele to napraviti, pobrinuli su se oko kontracepcije i zajednički donijeli odluku da će to učiniti, onda je zapravo pravo vrijeme. To ne znači odrediti točan datum vašeg prvog seksa, već znači znati i misliti unaprijed. Važno je da mislite na vlastite osjećaje, potrebe i ono u što vjerujete jer ako ste spavali s nekim zato što ste bili prisiljeni, pijani, drogirani ili znatiželjni - možete kasnije zažaliti zbog te odluke.

Možda želiš nešto učiniti jer se osjećaš znatiželjno ili želiš eksperimentirati. Ponekad se čini da je seks stvarno užasna stvar – sigurno ćeš zatrudnjeti ili dobiti neku bolest – ali svi su znatiželjni i znaju da može biti i super. Razlozi i/ili opravdanja zašto smo nešto učinili mogu biti povezani i s našim seksualnim uzbuđenjem, željom da to konačno "napravimo", ali i s par čaša vina ili kojim jointom previše.

Možda želiš nešto učiniti jer želiš nekoj osobi pokazati koliko ti je stalo do nje. Možeš se osjećati vrlo blisko s nekom osobom ako s njom dijeliš tako osobne stvari kao što su seksualni osjećaji i iskustva. Ali dio tebe može i dalje biti nesiguran, što može imati veze i s tvojim vjerskim i etičkim uvjerenjima zašto nešto ne želiš učiniti. I ponovno, glavna stvar je da odlučiš slušajući sebe, svoje osjećaje, misli i tijelo te da učiniš nešto svjesno i sa željom. Također, potrebno je biti svjesna/tan mogućih posljedica seksualnih iskustava, kako ugodnih (užitak, zadovoljstvo, orgazam, jačanje veze, ljubav, bliskost i povjerenje), tako i neugodnih (krivnja, nelagoda, sram, neželjena trudnoća, spolno prenosive bolesti).

Mnogi mladi započinju sa seksualnim odnosima kada su sigurni u svoje osjećaje i kada s drugom osobom uspostave odnos međusobnog poštivanja i povjerenja. Biti zajedno znači onaj specijalni osjećaj, i povezanost, i prijateljstvo, i zaljubljenost a najvjerojatnije i seksualna privlačnost.