Seksualna orijentacija dio je identiteta osobe, a odnosi se na to tko nas seksualno, emocionalno, fizički i romantično privlači.

  • ako nas privlače osobe istog spola kao što je naš - onda govorimo o HOMOSEKSUALNOJ orijentaciji
  • ako nas privlače osobe suprotnog spola od našeg - onda govorimo o HETEROSEKSUALNOJ orijentaciji
  • ako nas privlače osobe oba spola onda govorimo o BISEKSUALNOSTI

Kod većine osoba seksualna orijentacija se formira u vrlo ranoj životnoj dobi i pojavljuje se bez obzira da li ste imali seksualno iskustvo ili ne. Na primjer, mnogi mladići mogu već negdje u adolescenciji primijetiti da ih privlače mladići, a ne djevojke, bez da su stupili u seksualne odnose. Seksualna orijentacija se razlikuje od seksualnog ponašanja jer osobe mogu, ali i ne moraju izražavati vlastitu seksualnu orijentaciju u svom seksualnom ponašanju. Što bi to značilo? To znači da seksualnu orijentaciju ne možemo odabrati, možemo samo odabrati ponašanje koje može, ali i ne mora biti u skladu s našom seksualnom orijentacijom. Pojedine osobe, bilo kojeg spola, mogu u određenom periodu života osjetiti poriv i odlučiti ponašati se biseksualno, homoseksualno ili heteroseksualno bez obzira na njihovu dotadašnju seksualnu orijentaciju. Isto tako postoje osobe koje mogu osjećati privlačnost prema osobama istog i/ili oba spola ali da nikada ne poduzmu nešto u smjeru te privlačnosti.

Mnogi su primjeri osoba koje su u određenom periodu, kako se često govori, "promijenile" seksualnu orijentaciju, pa tako slušamo npr. o ženama koje su se nakon braka u kojem su imale djecu zaljubile u drugu ženu i nastavile živjeti s njom. Sve seksualne orijentacije su normalne i jednako vrijedne, ali nažalost društvo još uvijek diskriminira i ima predrasude prema osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije. Upravo zbog opravdanog straha od zlostavljanja, diskriminiranja i ostalih oblika nasilnog ponašanja, ove osobe se češće odlučuju na socijalnu izolaciju i prikrivanje vlastite seksualne orijentacije. Rijetki su oni koji uspijevaju otvoreno i bez straha izražavati vlastitu homoseksualnu orijentaciju i živjeti u skladu s njom.