Spolni organi i spolne žlijezde žene i muškarca proizvode zametne stanice – jajašca i spermije te spolne hormone koji su nužni za ljudsko razmnožavanje. Za vrijeme spolnog odnosa dolazi do izbacivanja sjemene tekućine iz muškog spolnog organa u rodnicu žene. Zahvaljujući pokretljivosti spermija oni odlaze iz rodnice preko maternice u jajovode gdje će se susresti s zrelom jajnom stanicom i spojiti se s njom – oploditi je. Nakon oplodnje, spajanja jajne stanice sa spermijem, oplođena jajna stanica se dijeli, raste i razvija što će nakon 9 mjeseci rezultirati rađanjem novorođenčeta.

MUŠKI SPOLNI ORGANI

Sjemenik: testis, parna spolna žlijezda, veličine oraha, smještena u mošnji – vrećici koja visi između bedara. U sjemeniku dozrijevaju zametne stanice koje se dijele uz smanjenje kromosoma iz kojih nastaju sjemenske stanice – spermiji s polovičnim brojem kromosoma.

Spermij je zrela muška spolna stanica koja pomoću probojnika na vrhu glave prodire u jajnu stanicu. Spermij potiče na pokretljivost i gibanje sluz koju luče predstojna žlijezda i pasjemenik.

Sjemenovod je cijev kroz koju prolazi sjeme na putu prema mokraćnoj cijevi kroz koju će biti izbačeno.

Pasjemenik je zavojita cijev na stražnjoj strani sjemenika koja se nastavlja u sjemenovod.

Sjemenski mjehurići: spremište sjemena i sjemene sluzi izlučuju svoj sadržaj u sjemenovod.

Predstojna žlijezda – prostata nalazi se iza stidne kosti, obuhvaća početak mokraćne cijevi, a izlučuje sluz koja pomiješana sa sluzi iz sjemenskih mjehurića i sjemenom čini spermu.

Muški ud – penis je građen od šupljikavog i spužvastog tkiva koje za vrijeme spolnog uzbuđenja nabrekne radi navale krvi u te šupljine.

Spermatogeneza je proces sazrijevanja spermija. Spermiji i jajne stanice za razliku od ostalih tjelesnih stanica imaju 23 kromosoma, dok ih je u tjelesnim stanicama 46. Jajna stanica sadrži samo x kromosome, dok spermij sadrži ili x ili y kromosom. Ako jajnu stanicu oplodi spermij sa x kromosomom, začet će se ženski zametak, a ako jajnu stanicu oplodi spermi s y kromosomom, začet će se muški zametak. To znači da djetetu spol određuje otac. Sjemenici su smješteni u mošnjama izvan trbušne šupljine jer je za razvitak spermija idealna upravo ova vanjska temperatura od 32 stupnja celzijusovih. Bolesti popraćene visokom temperaturom remete sazrijevanje sjemena. Životni vijek spermija u ženskim spolnim organima nakon spolnog odnosa je do 5 dana. Oplodnja prirodnim putem nastaje nakon vaginalnog odnosa. Odnos je moguć ako dođe do erekcije - nabreknuća muškog spolnog organa, a oplodnja ako dođe do ejakulacije –izbacivanja sjemena. U testisima se stvaraju androgeni - muški spolni hormoni. Najvažniji među njima je testosteron. To je hormon koji u fetalno doba potiče razvijanje muških spolnih organa i spuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnje. U pubertetu potiče rast dlaka – mušku dlakavost, produbljuje glas, potiče rast, mišićavost te rast muških spolnih organa. Izlučivanje hormona nadzire žlijezda hipofiza i hipotalamus-centar u mozgu.

ŽENSKI SPOLNI ORGANI

Jajnici su parne spolne žlijezde. U njima se nalazi oko 400 000 zametnih stanica – nezrelih jajnih stanica.

Jajovodi su cijevi koje se protežu od maternice prema jajnicima. Završavaju s resicama - fimbrijama koje "uhvate" zrelo jajašce i prenose ga u unutrašnjost jajovoda.

Maternica – uterus je šuplji organ, veličine kruške, smješten između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva. Unutrašnjost maternice je bogata žljezdanim tkivom i krvnim žilama.

Rodnica – vagina je naborana mišićno - vezivna cijev obložena sluznicom, koja se pod djelovanjem estrogena, ženskog spolnog hormona neprestano obnavlja. Rodnica se prema van otvara u stidnu pukotinu. Djevičnjak je opna koja potpuno ili djelomično zatvara ulaz u rodnicu. Prilikom prvog spolnog odnosa djevičnjak puca što može izazvati krvarenje. Ako je djevičnjak jako elastičan do krvarenja za prvog odnosa neće doći.

Stidnica – vulva je vanjsko spolovilo smješteno između bedara. U sredini stidnice je predvorje rodnice koje je okruženo malim usnama a one su obuhvaćene velikim stidnim usnama. Na gornjem dijelu gdje se spajaju male usne nalazi se dražica – klitoris – osjetilno tijelo. Na ulazu u rodnicu nalaze se sluzne žlijezde koje vlaže rodnicu. Za vrijeme orgazma – vrhunca spolnog užitka dolazi i do pojačanog lučenja žlijezda. Radom ženskih spolnih organa upravljaju hipofiza i hipotalamus. U jajnicima ciklički, prosječno svakih 28 dana sazrijeva jajna stanica. Jajnici luče ženske spolne hormone – estrogen i progesteron.

Menstruacijski ciklus započinje menstruacijom – mjesečnicom. To krvarenje nastaje radi ljuštenja unutrašnjeg sluzničkog sloja maternice, ukoliko nije došlo do trudnoće. Ako je prosječni menstruacijski ciklus redovit četrnaestog će dana ponovno doći do ovulacije – izbacivanja zrelog jajašca iz jajnika. Tako oslobođeno jajašce ulazi u jajovod gdje će ga oploditi spermij. Oplođeno jajašce se dijeli, raste i putuje u maternicu gdje će se ugnijezditi pa tada govorimo o trudnoći. Ako izostane oplodnja dolazi do grča u maternici, pucanja krvnih žila i krvarenja – menstruacije. Spolni hormoni u žena osim što su odgovorni za menstruacijski ciklus, trudnoću, dojenje, utječu i na rast, 'žensku dlakavost', elastičnost kože, građu zdjelice koja je u žena šira, tipična mjesta na koja se odlaže masno tkivo: bedra, dojke. U pubertetu se i kod djevojčica aktivira hipotalamus, centar u mozgu koji potakne hipofizu – žlijezdu s unutrašnjim lučenjem na rad, a ona zatim aktivira jajnike. Oni će do prosječno 50-te godine lučiti hormone i izbacivati zrela jajašca. Tada dolazi do njihovog iscrpljenja, do prestanka njihovog rada. Žena ulazi u novi životni period - menopauzu.