U osnovi, briga o sebi, znači posvetiti vrijeme i brinuti o sebi na koji god način nam najviše odgovara. Svi trebamo stalno brinuti o sebi jer je to važno za našu emocionalnu i mentalnu dobrobit.

Znamo da u kvalitetnoj vezi svatko treba imati vrijeme za sebe i vlastite interese ali ponekad, čak i kada smo single, naš posao ili školski raspored može predstavljati prepreku da brinemo o sebi na najbolji mogući način. Važno je prisjetiti se da se trebamo zabavljati, opustiti…uglavnom "stati na loptu".

Briga o sebi može biti zaista pozitivna stvar za svakoga, uključujući osobe koje su doživjele neki oblik traume. Pisanje dnevnika je jedna od popularnih metoda koja može djelovati izuzetno terapeutski. Možeš, onako starinski, uzeti olovku i papir i neku lijepu bilježnicu ili investirati u zgodan dnevnik sa lokotom, ili pak možeš potražiti on-line dnevnik zaštićen lozinkom gdje samo ti imaš pristup. Bez obzira kako organiziraš svoje misli, važno je da dopustiš sebi da sanjaš! 

Ako ne voliš pisanje, postoji mnoštvo drugih stvari koje možeš raditi. Samo razmisli što te čini sretnom/sretnim. Primjerice, volontiranjem u lokalnoj zajednici možeš nešto pružiti zajednici ali ti također može pomoći i da upoznaš ljude sličnih interesa. Ako si više sklon/sklona solo aktivnostima, preporučamo bilo što kreativno - umjetnost, glazbu, kuhanje ili učenje novog jezika kao različite načine na koje se možeš izraziti. A ako je, na primjer, kuhanje tvoja aktivnost onda je to dobar način da uspostaviš prijateljstva s osobama koje će ti pomoći pojesti rezultate tvog rada!

Za neke ljude, provođenje vremena s obitelji je veoma opuštajuće i čini ih sretnima. Za druge, razgovor s terapeutom/kinjom je bolji za njihovo mentalno zdravlje. Kada se radi o brizi o sebi nema pravog i krivog odgovora. Jedino je važno da posvetiš vrijeme sebi i činiš nešto što te usrećuje.    

Ne zaboravi redovito jesti i piti dovoljno vode. Kada smo pod stresom, više se oslanjamo na tijelo da nam pomogne prebroditi to stanje stoga osigurajte sebi balansiranu prehranu koja uključuje povrće, voće, orašaste plodove, ugljikohidrate i proteine. Preskakanje obroka, zato što ste uzrujani  ili prezaposleni, ne samo da može doprinijeti većem stresu već vaše tijelo može fizički reagirati u obliku glavobolja, problema s probavom ili promjenama raspoloženja zbog drastične promjene šećera u krvi. Većina ljudi se oslanja na kavu ili energetska pića kako bi ih "održavali" s vremena na vrijeme. Ali zaslađena ili pića s kofeinom proizvode "krah" u organizmu stoga uz kavu obavezno pijte i vodu.

Fizička aktivnost, ne samo da je dobra za tijelo, već je i odličan alat za brigu o sebi. Ne morate biti profesionalni sportaš/sportašica, već je dovoljno i samo kretanje. Šetnje, pogotovo u prirodi, mogu djelovati jednako snažno kao i trčanje maratona. Jogging, joga, sportovi, ples ili bacanje lopte vašem psu dobri su načini da oslobodite nagomilanu energiju. Redovite vježbe mogu vam pomoći da bolje spavate što je, također, važan element brige o sebi.

Briga o sebi može biti jako jednostavna stvar. Pjenušava kupka, igranje video-igrice, lakiranje noktiju, rad na automobilu, gledanje omiljene serije ili smiješnog videa o mačkama, čitanje dobre knjige, ili samo odvojiti 5 minuta za duboko disanje ili meditiranje - sve se to broji kao briga o sebi.  

I na kraju, što ćeš poduzeti danas da se opustiš, budeš sretna/sretan i brineš o sebi? Probaj napraviti plan brige o sebi♥.