Enjoy summer holiday background 6821880

Još je jedan ljetni mjesec pred vama i bez obzira da li ga provodili sami, s društvom ili voljenom osobom, preporučamo da pronađete vrijeme i za knjigu. Idealno bi bilo negdje u hladu:-). Hrvatsko knjižničarsko društvo objavilo je Listu dobrih knjiga koju možete preuzeti ovdje.

Mi vam preporučamo knjigu autorice Rachel Ignotofsky: Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet (Školska knjiga, 2018) te knjigu Zorana Pongrašića: Život (ni)je bajka ili zašto (ne)volim bajke (Knjiga u centru, 2018).

Žene u znanosti donosi prikaz pedeset žena u raznim područjima znanosti i tehnologije, od antičkih vremena do danas. Uskraćivanje naobrazbe ženama u prošlosti je bilo sasvim uobičajeno te im ni znanstveni rad nije bio dopušten. Zbog toga su mnoge žene podnijele velike žrtve i ako su htjele napraviti karijeru, morale su srušiti mnoge predrasude.

 Život (ni)je bajka na zabavan način analizira klasične bajke koje su nam čitali roditelji, bake i djedovi. Autora smeta što u bajkama ima okrutnosti, a idu mu na živce i pretjerivanja i nelogičnosti koje vrijeđaju zdrav razum! Recimo, nije mu fora što Trnoružica spava sto godina i onda ju u usta poljubi neki princ i pita se kakav je zadah imala Trnoružica nakon sto godina provedenih u snu.

Osim dobre literature, ljeti treba misliti i na kontracepciju. Stoga, ako imate nedoumica kako se zaštiti i koju kontracepciju odabrati ili ako želite saznati više o seksualnom i reproduktivnom zdravlju obratite se u Savjetovalište za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih a savjetovati se možete i telefonom i e-mailom. Savjetovalište se nalazi u sklopu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.