Preuzmi 2

(Foto: Ženska soba)

Ženska soba – Centar za seksualna prava izdala je brošuru o elektroničkom nasilju. Brošura #surfambezstraha sadrži tekstove koji objašnjavaju elektroničko nasilje i pružaju osnovne savjete za djecu, mlade i roditelje te daje pregled nadležnih državnih institucija i organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i zaštitu djeci i mladima. Brošura donosi i rezultate istraživanja Korištenje Interneta i društvenih mreža koje je provedeno tijekom siječnja 2018. godine na uzorku od 659 učenika/ca iz 11 osnovnih škola s područja Grada Zagreba.

Rezultati istraživanja Ženske sobe pokazuju kako svaki drugi učenik/ca ima računalo u svojoj sobi, a da za svakog trećeg učenika/cu roditelji nemaju saznanja o tome s kim se dopisuje i koje stranice posjećuje. Svaki treći učenik/ca doživio je neki oblik elektroničkog nasilja (vrijeđanje, prosljeđivanje osobnih fotografija bez dopuštenja, uznemiravanja putem poruka i dr.). Vrlo je zabrinjavajući podatak da se svaki deseti učenik/ca svakodnevno ili barem jednom tjedno dopisuje s nepoznatim osobama putem Interneta i društvenih mreža. Kada su u pitanju stavovi učenika/ca prema elektroničkom nasilju, utvrđeno je da svaki treći učenik/ca smatra da uvrede putem Interneta nisu pravo nasilje i da ih ne treba shvaćati ozbiljno. Također, svaki četvrti učenik/ca ne bi potražio/la pomoć u slučaju da doživi elektroničko nasilje.

Internet može biti mjesto na kojem se svi i sve mogu osjećati sigurno i slobodno od nasilja, pri čemu je nužno da u kreiranju sigurnog online svijeta aktivno sudjeluju djeca, mladi, roditelji i cijelo društvo.