Odgovor na pitanje: "Tko sam ja?" - podrazumijeva i odgovore na pitanja: "U što vjerujem?", "Za što se zalažem?", "Tko su mi uzori?"

Naše vrijednosti, stavovi i vjerovanja dolaze do izražaja i imaju velik utjecaj na odnose s drugima i na naš intimni život. Na primjer; možemo odlučiti da ćemo biti iskreni kako bi dobili ono što želimo ili možemo odlučiti da ćemo to postići laganjem sebe i drugih. Isto tako, možemo odabrati hoće li nam seks poslužiti za brzinsko zadovoljenje nagona ili kao način na koji ćemo partneru/ici pokazati svoju naklonost i ljubav ili ćemo ga koristiti pri ostvarenju nekih sasvim drugih ciljeva.

Na naše izbore utječu mnogi faktori kao što su obiteljske vrijednosti, religijske vrijednosti te vrijednosti i stavovi vršnjaka/inja i bliskih prijatelja/ica. Ako su naši vrijednosni sistemi slični, vjerojatnije je da ćemo se bolje slagati s partnerom/icom.

Svaki mladić i djevojka ima svoj jedinstven sustav vrijednosti, ali samo ako on uključuje samopoštovanje, odgovornost, uvažavanje, toleranciju i ravnopravnost možemo kreirati kvalitetne odnose/veze s drugima.