SEKS, VEZE I TVOJA PRAVA

 Kada je u pitanju seks i ljubavne veze ali i odnosi s drugima svi mi imamo ista prava.  Imamo pravo na sigurnost i zaštitu zdravlja, te pravo na biti u vezi. Također imamo pravo stupiti u seksualne odnose ili ne, ako to ne želimo. Ova prava mogu se odnositi na ljubavne ali i  na prijateljske veze. Dobro zapamti ova prava a ako treba isprintaj ih i stavi na neko vidljivo mjesto da ih ne zaboraviš!

 

TVOJA PRAVA U VEZI

Tvoje je pravo da imaš određene osjećaje prema kome god želiš.  Tvoji prijatelji mogu imati mišljenje ili savjet koji vrijedi poslušati ali odabir prijatelja/prijateljice ili u koga ćeš se zaljubiti je samo tvoj izbor. 

Imaš pravo izraziti svoje osjećaje ili ih zadržati za sebe. Samo zato što osjećaš nešto prema nekome ne znači da to moraš reći toj osobi ili učiniti nešto po tom pitanju. Možeš to učiniti ali i ne moraš, izbor je na tebi.

Imaš pravo osjećati se sigurno. Izuzetno je važno da se osjećaš i fizički i emocionalno sigurno sve vrijeme kada si s drugom osobom. Ako se ne osjećaš sigurno što brže se izvuci iz te situacije. Zlostavljanje i nasilje nitko ne zaslužuje i ono nikada nije tvoja krivica. Konflikte treba razrješavati na miran i ne- nasilan način.

Imaš pravo da se drugi prema tebi odnose s poštovanjem. Zaslužuješ priliku da bez straha izraziš svoje misli i osjećaje. Imaš pravo da te druga osoba sasluša. I ono što imaš za reći treba se poštovati.

Imaš pravo biti u kvalitetnoj vezi. U kvalitetnoj vezi nema kontrole, manipulacije i ljubomore. Kvalitetna veza je veza u kojoj postoji iskrenost, povjerenje i komunikacija.

Imaš pravo na vrijeme za sebe (bez nametnutog osjećaja krivnje). Možeš provoditi koliko god vremena želiš bez voljene osobe – bilo da se radi o druženju s prijateljima/icama, obitelji, ili samostalnom provođenju vremena. Važno je baviti se aktivnostima ili se družiti s osobama koje nisu isključivo tvoj dečko ili djevojka.

Imaš pravo reći NE. Ti donosiš odluke o vlastitom tijelu i nitko te ne smije prisiljavati na tjelesni kontakt. Također, tvoje je pravo reći ne alkoholu i drogama. Ako druga osoba ignorira tvoje NE onda te ne poštuje.

Imaš pravo odbiti seks ili ne stupiti u seksualne odnose. Kvalitetna veza podrazumijeva zajedničko donošenje odluke o stupanju u seksualni odnos. Također, imaš pravo odbiti seks iz bilo kog razloga čak i ako si već ranije bio/bila seksualno aktivan/na.  

Imaš pravo na iskrenu i otvorenu komunikaciju. Ako se nešto događa u ljubavnoj vezi ili prijateljskom odnosu, potrebno je razgovarati s drugom osobom o tome.   

Imaš pravo prekinuti vezu. Imaš pravo okončati vezu iz bilo kojeg razloga jer uopće nije važno koji su tvoji razlozi za prekid. Ako želiš van iz tog odnosa, možeš to učiniti. Ne moraš nikome objašnjavati niti opravdavati svoje osjećaje. 

 

 Izvori: http://loveisrespect.org/resource-center/teen-dating-bill-of-rights/

http://EzineArticles.com/?expert=Annie_Fox