Mladi zahtijevaju informacije o seksu i otvaranje savjetovališta    CESI i Mreža mladih Hrvatske pokrenuli su kampanju pod nazivom "DOBAR SAVJET ZDRAVLJA VRIJEDI" koja je usmjerena na zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih. U Republici Hrvatskoj još uvijek nema seksualne edukacije u školama, nema savjetovališta i klinika za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te lako dostupne i jeftine kontracepcije. Usluge koje postoje neadekvatne su i nedovoljne za 570 000 mladih koji žive u Hrvatskoj.

U osmišljavanju kampanje sudjelovala je grupa zagrebačkih srednjoškolki i srednjoškolaca a cilj joj je upozoriti na činjenicu da su mladima potrebne informacije i savjeti o seksualnosti te "youth friendly" savjetovališta i klinike o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

"Ako imam dva dečka da li to znači da moram uzimati dvije kontracepcijske pilule?".Ovo je samo jedan od primjera koji ilustrira razinu neznanja i nedostatka informacija prisutnih među mladima o pitanjima seksualnosti. Mladima su potrebne točne, pravovremene i provjerene informacije, savjet, podrška, stručna pomoć i usluge kreirane prema njihovim potrebama. Mladi imaju pravo na zaštitu od spolno prenosivih infekcija, neželjenih trudnoća i nasilja, te na slobodno donošenje odluka o seksualnom zdravlju.

Stoga je u prosincu 2008. organizirana ulična akcija SEX NA EX! ispred Klasične gimnazije u Križanićevoj ulici u Zagrebu. U akciji su sudjelovali mladi koji su svojim vršnjacima dijeliti promotivne materijale kampanje – kalendare, blokove, kemijske olovke, brošure i letke, a srednjoškolci/ke su potpisivali razglednice kojima se zahtijeva otvaranje savjetovališta i klinika za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koje će biti prilagođene potrebama mladih. Potpisi će se prikupljati i tokom siječnja i veljače 2009., a potpisane razglednice će biti uručene Ministru zdravstva i socijalne skrbi mr. Darku Milinoviću, dr. med.

Publikacija se može preuzeti u .pdf formatu.