Pristati znači složiti se učiniti nešto. Dati seksualni pristanak znači pristati na seksualni odnos. Svaka osoba ima pravo dati ili uskratiti seksualni pristanak. Svaka osoba ima tu odgovornost da poštuje partnerovo/partneričino pravo da pruži ili uskrati takav pristanak.

Seksualna prisila javlja se kada netko prisiljava (ili pokušava prisiliti) drugu osobu da stupi u seksualnu aktivnost protiv njezine/njegove volje. U situaciji prisile osoba može biti fizički prisiljena na seks. Ili može strahovati od društvenih ili fizičkih posljedica ako odbije neželjeni seksualni kontakt. To znači:

 

- Svatko može biti prisljen/prisljena na neželjenu seksualnu aktivnost. Međutim, najčešće su djevojke i žene žrtve takve prisile.

- Osobe mogu biti prisiljavane na seks na različite načine, a ovdje navodimo samo neke: putem emocionalne manipulacije, obmane, fizičke prisile ili prijetnji, zastrašivanja, materijalnih poticaja.

- prisilan seks i silovanje može se desiti bilo gdje (kod kuće, unutar obitelji ili ljubavne veze, jednako kao i u okruženju koje smatramo sigurnim, kao što su škole ili religijske institucije)

-učestalost prisilnog seksa povećava se u određenim situacijama: za vrijeme rata, u izbjegličkim kampovima, u zatvorima, pri prostituciji te u situacijama seksualnog trgovanja i ropstva.

-Dodirivati nečije tijelo bez njenog ili njegovog pristanka može također biti oblik prisile. Ako vas netko dodiruje na način da to u vama izaziva nelagodu, imate pravo reći toj osobi da prestane.  

Bez obzira na okolnosti u kojima se događa, seksualna prisila može imati ozbiljne posljedice. To znači:

- Seksualna prisila može dovesti do emocionalnih problema, kao što je osjećaj nesigurnosti, izolacije i teške depresije. Također, može dovesti do fizičkih ozljeda.

- Vjerojatnije je da će prisilan seks rezultirati neželjenom trudnoćom, HIV infekcijom, ili drugim spolno prenosivim infekcijama.

Mnoge osobe se osjećaju zbunjeno u vezi seksualnog pristanka. Žele znati granicu do koje je određeno ponašanje prihvatljivo ili neprihvatljivo u odnosu na osiguranje pristanka. To znači:

- U bilo kojem trenutku imate pravo predomisliti se oko onog što vam se čini prihvatljivo ili reći ako smatrate da vas se ne poštuje ili ne shvaća u potpunosti. Možete reći ne seksualnom iskustvu čak iako je već započelo.

-Pristati na jedan čin ili iskustvo ne znači da se slažete sa bilo kojim drugim činom ili iskustvom. Osoba koja pristane na određeno iskustvo jedanput ima pravo drugi put odbiti isto takvo iskustvo u budućnosti.

- Iz razloga što ih se uči da slušaju odrasle, dječaci i djevojčice ponekad osjećaju da moraju pristati ako odrasla osoba želi seks. Zato što se djevojčice uči da se pokoravaju mladićima i muškarcima, one mogu smatrati da trebaju pristati na seks bez obzira na njihove vlastite želje. Ovakvi slučajevi nisu primjeri smislenog, informiranog i slobodno danog pristanka. 

- Ponekad je teško jasno izreći ako vas netko dodiruje na način koji u vama izaziva nelagodu. Ako vam je teško reći, pokušajte razgovarati sa odraslom osobom od povjerenja.

Mnogi faktori utječu na sposobnost osobe da pristane na seks na način koji je smislen i stvaran. Na primjer, osobna zrelost, svijest o individualnim pravima, i kontrola nad pojedinim područjima osobnog života su od podjednake važnosti. Biti u stanju komunicirati potpuno i otvoreno o prevenciji spolno prenosivih infekcija i neželjenoj trudnoći je također sastavni dio smislenog pristanka.

Prodavanje seksualnih usluga može biti sporazumno ili ne. To znači:

- Neke osobe vlastitim izborom prodaju seksualne usluge. Drugi, pak, prodaju seks zato što ne mogu preživjeti na druge načine, ili su prisiljeni na prodavanje seksualnih usluga kroz obmanu ili druge vrste pritiska. 

- Neki ljudi zagovaraju pravo na upuštanje u plaćeni seksualni odnos između dvoje odraslih koji su se sporazumjeli oko toga te se protive stigmi i pravnim posljedicama koje se vežu uz takve aktivnosti.

Seksualna prisila uvijek predstavlja kršenje ljudskih prava, bez obzira gdje, kada i kako se javlja. U takvim slučajevima postoje SOS telefoni, savjetovališta i stručne službe kojima se mladi koji su iskusili seksualno nasilje mogu javiti.

 Izvor: It's All One Curriculum: Guidelines and Activities for a Unified Approach to Sexuality, Gender, HIV, and Human Rights Education, Population Council, New York, 2009.