Postoji mnogo načina na koje osobe doživljavaju seksualnu želju (žudnja za seksualnim izražavanjem ili osjećaj seksualne privlačnosti). Ne postoji samo jedan "normalan" način na koji možemo doživjeti seksualnu želju. To znači:

 

- Gotovo svaka osoba je iskusila seksualnu želju, ponekad vrlo intenzivnu. Osobe mogu osjetiti seksualnu privlačnost prema drugoj osobi (istog spola, suprotnog spola ili oba spola). Ili mogu generalno osjetiti seksualnu želju koja nije nužno vezana uz drugu osobu.

- U intimnom odnosu/vezi, jedna osoba može snažnije osjećati seksualnu želju od druge osobe.  

- Nivo seksualne želje neke osobe može se promijeniti u kratkom periodu ili tokom života. Osoba može osjećati seksualnu želju do kraja života iako se njena fizička reakcija može promijeniti s dobi.

- Osobe doživljavaju seksualnu želju u odnosu na širok spektar poticaja. Osobne preferencije, životna iskustva, i kulturalne norme imaju utjecaja na seksualne reakcije.

 

Različiti društveni, emocionalni i fizički faktori oblikuju ljudsku želju za seksualnim izražavanjem. Ovi faktori su, obično, međusobno povezani. To znači:

- Neki faktori su povezani s tijelom, kao razina hormona, konzumiranje alkohola i droga, umor ili bolest.

- Neki faktori su vezani uz emocije, kao što je osjećaj poštovanja i razumijevanja u vezi ili proživljeno iskustvo seksualnog zlostavljanja. 

- Društvena okolina također može utjecati na izražavanje želje. Na primjer:

• nedostatak privatnosti ili osjećaj nervoze i srama može otežati izražavanje seksualne želje.

 rodne norme čine mladiće da se osjećaju da bi trebali željeti seks čak i kada to ne žele. Suprotno tome, djevojke, mladi, osobe s invaliditetom, i oni/e koje privlače osobe istog spola mogu biti poučeni da je izražavanje njihove seksualne želje na neki način pogrešno.

 

Osobe često miješaju seksualnu želju i privlačnost sa drugim emocionalnim i fizičkim iskustvima. To znači:

- Seksualna želja nije isto što i ljubav, iako se često zna zamijeniti za ljubav. Osoba može osjetiti seksualnu želju sa ili bez postojanja ljubavi. Na primjer, neka osoba može seksualno željeti nekoga koga jedva poznaje.

-  Seksualna želja nije isto što i fizička seksualna reakcija. Na primjer, mladić ili muškarac može imati erekciju bez da osjeti seksualnu želju. Ili, može osjetiti seksualnu želju ali nemati erekciju.

- Seksualna želja nije isto što i seksualna aktivnost. Osoba koja osjeća seksualnu želju može odlučiti da djeluje u skladu s tom željom ili ne. Seksualna aktivnost može ali i ne mora proizlaziti iz seksualne želje. Upustiti se u seksualnu aktivnost može ali i ne mora povećati seksualnu želju.   

 

Za mnoge osobe, maštanje može izazvati ili povećati seksualnu želju. To znači:

- Razmišljanje i maštanje o seksualnom činu je normalno a ne sramotno.

- Maštanje o seksualnom činu ne znači nužno i želju da stupimo u seksualni odnos. To također ne znači da osoba koja ima određenu maštariju želi ju nužno i ostvariti. 

Izvor: It's All One Curriculum: Guidelines and Activities for a Unified Approach to Sexuality, Gender, HIV, and Human Rights Education, Population Council, New York, 2009.