Sigurno ste si barem jednom postavili pitanja kao:

  • "Zašto se dečki koji su spavali s više cura smatraju frajerima, a cure droljama?"
  • "Mogu li cure inicirati seks?"
  • "Zašto se dečki hvale prijateljima nakon što su spavali s curom?"

Odgovori na ova pitanja leže u činjenici da je društvo kreiralo neke (uglavnom stereotipne) identitete i uloge muškaraca i žena.

Ovi društveni, odnosno RODNI identiteti i uloge utječu i na naše seksualno ponašanje. Stereotipne rodne uloge izlažu mlade ljude (uglavnom djevojke) riziku u seksualnom ponašanju. Od djevojaka se očekuje da budu privlačne, seksualno neiskusne ili što manje iskusne, da njemu prepuštaju inicijativu u seksu, da mu udovolje, dok se od mladića očekuje da sve znaju o seksu (pa čak i onda kad nemaju pojma), da predlažu i iniciraju seks. Djevojke uglavnom nemaju kontrolu nad seksualnim odnosom i najčešće prepuštaju mladiću odluku o upotrebi kontracepcije (najčešće kondoma) jer ako one inzistiraju na zaštiti to se doživljava kao neženstveno i stoga nepoželjno. Na taj način djevojke dovode u opasnost vlastito reproduktivno zdravlje riskirajući neželjenu trudnoću i spolno prenosive bolesti.

Važno je znati da se ove stereotipne uloge i identiteti mogu mijenjati i da možemo odabrati ona ponašanja, stavove i uloge koje nama osobno najbolje odgovaraju. Jedina prepreka nam može biti neodobravanje društva (okoline) jer pojedinci/ke koji ne ulaze u točno definirane kategorije mogu biti doživljeni kao prijetnja drugima i vrlo često mogu doživjeti da ih se pokušava vratiti u te iste kategorije.