U nekim zemljama, 85% LGBT učenika i učenica doživljava homofobno i transfobno nasilje u školama, 45% transrodnih učenika napušta škole. Meta homofobnog nasilja je i 33% mladih koje se percipira kao LGBT osobe jer njihov izgled i pojava nije u skladu sa rodnim normama.

Ovu su nalazi UNESCO globalnog izvještaja "Out In The Open" o odgovoru obrazovnog sektora na nasilje utemeljeno na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu ili izražavanju.  Izvještaj pruža uvid u prirodu, doseg i utjecaj nasilja i odgovore obrazovnog sektora te preporuke za unaprjeđenje situacije.  Iako podaci nisu dostupni za sve zemlje, nalazi ukazuju da homofobno i transfobno nasilje ima značajan utjecaj na obrazovanje učenika/ica, buduće prilike za zaposlenje, njihovo zdravlje i dobrobit.  

Homofobno i transfobno nasilje povezano je sa lošijim fizičkim i mentalnim zdravljem, uključujući rizik od tjeskobe, straha, depresije, samo-ranjavanja i samoubojstva. Studije iz Belgije i Nizozemske, te Poljske i SAD-a pokazuju da LGBT učenici i učenice dva do pet puta češće pomišljaju na samoubojstvo ili su pokušali samoubojstvo nego njihovi heteroseksualni vršnjaci/kinje.