SPI su zarazne bolesti koje se prenose spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu. Mlade su osobe posebno osjetljive i svatko se može zaraziti prilikom nezaštićenog (bez kondoma) vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa sa zaraženom osobom. Često, osobito u početku infekcije, nema nikakvih simptoma ili su oni vrlo blagi, tako da se bolest kasno otkriva. Kod pojave bilo kojeg simptoma spolno prenosivih infekcija, odmah se javite liječniku. Najčešći simptomi spolno prenosivih infekcija su: 

  • pojačani ili promijenjeni iscjedak iz vagine, penisa ili anusa,
  • osjetljivost, žarenje ili svrbež genitalnog i/ili analnog područja,
  • osjećaj žarenja, pečenja, bolova i/ili iritacije tijekom ili poslije mokrenja,
  • osjetljivost i bolovi tijekom spolnog odnosa,
  • bolovi i otok u preponama,
  • bolovi i osjetljivost u donjem dijelu trbuha,
  • pojava ranica, bradavica, mjehurića ili bilo kakvih izraslina i promjena na spolnim organima, genitalnom ili analnom području i/ili ustima.

Klamidija

Klamidija je najraširenija spolno prenosiva infekcija, osobito u adolescenata/ica. Uzrokuje ju bakterija koja kod žena u početku izaziva upalu vrata maternice (cervicitis), a zatim i upalu maternice, jajnika, jajovoda i okolnog tkiva. Kod muškaraca izaziva uretritis. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa. Posljedice su neprohodnost jajovoda, izvanmaternična trudnoća, spontani pobačaji te neplodnost muškaraca i žena.

Gonoreja

Gonoreja (triper, kapavac) je SPI uzrokovana bakterijom. Inkubacija traje tri do pet dana i kod žena u početku izaziva upalu vrata maternice (cervicitis), a zatim i upalu maternice, jajnika, jajovoda i okolnog tkiva. Kod muškaraca izaziva uretritis. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa. Posljedice su neprohodnost jajovoda, izvanmaternična trudnoća te neplodnost muškaraca i žena.

Sifilis

Sifilis također uzrokuje bakterija koja putem krvotoka zahvaća cijelo tijelo. Inkubacija traje tri tjedna i u prvom stadiju se javlja ranica na rodnici, penisu ili anusu koja nestaje za četiri do šest tjedana kada se javlja osip, grlobolja, vrućica i ranice u ustima. Poslije više godina, u trećem stadiju, dolazi do oštećenja srca, mozga, kostiju i unutarnjih organa. Prenosi se s majke na dijete prije poroda tako da novorođenče pati od teških oštećenja, a moguća je i smrt novorođenčeta. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa.

Genitalni herpes

Genitalni herpes je uzrokovan virusom i vrlo zarazan. Prenosi se ne samo vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosima već i drugim genitalnim kontaktima, a također i s majke na dijete tijekom poroda. Trajno ostaje prisutan u tijelu, uzrokuje promjene u rodnici i vratu maternice a povezuju ga i s rakom vrata maternice. Moguće je samo ublažavanje simptoma antivirusnim sredstvima čime se smanjuje trajanje i učestalost izbijanja mjehurića.

HPV infekcija

HPV infekcija je izazvana humanim papilloma virusima i česta je kod mladih ljudi. Često je bez simptoma, a mogu se pojaviti spolne bradavice, šiljati kondilomi na rodnici, penisu i anusu koji mogu biti bolni i krvariti. Neki od virusa uzrokuju predstadije i rak vrata maternice. Za virus nema lijeka, premda neki od virusa nestaju spontano. Promjene se liječe premazivanjem, lijekovima i kirurški. U Republici Hrvatskoj omogućeno je besplatno cijepljenje protiv infekcije HPV-om za djevojčice i dječake koji pohađaju osmi razred osnovne škole. Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni. Više o cijepljenju možete doznati na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hepatitis B

Hepatitis B je teška bolest jetre koja se prenosi vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom te tjelesnim tekućinama, krvlju i priborom za intravensku primjenu droge. Za virus nema lijeka, ali postoji učinkovito cjepivo.

Kandidijaza

Kandidijazu uzrokuje gljivica candida albicans i nije nužno povezana sa spolnim kontaktom. Pretjeran rast gljivica koje se normalno nalaze u tijelu može biti izazvan nekim bolestima i stanjima te upotrebom lijekova. U slučaju zaraze potrebno je liječenje oba partnera.

Trihomonijaza

Trihomonijazu uzrokuje jednostanični parazit koji nakon četiri do dvadeset dana od zaraze uzrokuje upalu sluznice rodnice. Prenosi se vaginalnim spolnim odnosom i potrebno je liječenje oba partnera.

HIV/AIDS

AIDS (Sindrom stečenog nedostatka imunosti) je uzrokovan virusom humane imunodeficijencije koji slabi imunosni sustav i obranu tijela od infekcija i bolesti. Inkubacija traje od šest mjeseci do deset godina, a zaraženost se može utvrditi HIV-testom dva do šest tjedana od zaraze. Prenosi se vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom, s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja te krvlju. Simptomi koji se javljaju kod zaražene osobe su umor, noćno znojenje, proljevi, dugotrajan noćni kašalj, gubitak težine, promjene na sluznici usta i koži, otečeni limfni čvorovi, itd. Nije otkriven lijek protiv virusa, već se koristi kombinacija antivirusnih lijekova i lijekova koji jačaju imunost te smanjuju simptome i produžuju život oboljele osobe.

 

Besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje moguće je na sljedećim mjestima:

ZAGREB

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rockefellerova 7, Zagreb

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja

Utorak od 11 do 15 sati i četvrtak od 15 do 19 sati Tel.: +385 (0)1 4863 345

Informacije pon-pet na tel.: +385 (0)1 4683 004, 4683 005

e-mail: savjetovalista@hzjz.hr

Web: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/savjetovaliste-za-hiv-spolno-zdravlje/

 

Centar za mlade NZZJZ "Dr. Andrija Štampar"

Savjetovalište za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih

Mirogojska cesta 16

Tel:01/46 96 281

Web:http://www.stampar.hr/hr/centar-za-mlade

https://www.stampar.hr/hr/savjetovaliste-za-zastitu-reproduktivnoga-zdravlja-mladih

E-mail:skolska@stampar.hr

RADNO VRIJEME: ponedjeljak i četvrtak: 15.00 - 20.00 sati (potrebna narudžba telefonom ili e-mailom, osim u hitnim slučajevima)

Savjetovati se možete i telefonom ili emailom (marija.posavec@stampar.hr).

 

HUHIV savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje

Adresa: Domagojeva 10, Zagreb

Tel: 0800 448 767

Web: https://huhiv.hr/checkpoint/

E-mail: pitaj@huhiv.hr

Radno vrijeme: PON, SRI, PET od 16:00 do 19:30

Osim osobnog dolaska u prostorije Savjetovališta, može se nazvati od ponedjeljka do petka (pon, sri, pet od 09:00 - 19:30; uto i čet 09:00 - 15:00) te se može u bilo koje vrijeme poslati mail a odgovor stiže u najkraćem mogućem roku. 

 

 

HUHIV centar za psihosocijalnu podršku (smješten u prostoru Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu)

Adresa: Mirogojska 8, Zagreb (kod rampe, navrh polukružnih stuba)

Tel:+385 91 3377 120; +385 1 2826 147

Web: http://huhiv.hr/psihosocijalna-podrska/

E-mail:psihosocijalna.podrska@huhiv.hr;  pitaj@huhiv.hr

Radnim danom od 12:00 – 15:30h ili prema dogovoru na tel: 091/3377-120 ili e-mail: psihosocijalna.podrska@huhiv.hr

Socijalnoj radnici se možete obratiti ili najaviti za dolazak putem telefona ili putem e-maila.

 

 

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Mirogojska 8, 10000 Zagreb3. zgrada od porte s desne straneAmbulanta 6/1 (prizemlje)Radnim danom: pon-pet 15:30 - 18:30hTel: 01 / 2826 206Anonimno, besplatno i povjerljivo testiranje na HIV, hepatitis B i C. Nije potrebna zdravstvena iskaznica niti uputnica (naručivanje obavezno).

Web: https://bfm.hr/referentni-centar-za-dijagnostiku-i-lijecenje-zaraze-hiv-om/

 

CheckPoint Zagreb

Domagojeva 10, 10000 Zagreb

pon, sri i pet 16:00 - 19:30 sati

Info telefon: 0800 448 767

e-mail: pitaj@huhiv.hr

Anonimno, besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i hepatitis C s rezultatom za 20 minuta. Nije potrebna zdravstvena iskaznica niti uputnica. Potrebna je prethodna najava dolaska. Više informacija na: http://huhiv.hr/checkpoint/

 

RIJEKA

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 

Ginekološko savjetovalište

Adresa: Zametska 63/1, Rijeka

Tel: 051/631 107

Web: https://www.zzjzpgz.hr/index.php?show=ginekolosko

Svoj dolazak u ginekološku ambulantu i savjetovalište možete dogovoriti srijedom od 12:00 do 13.00 sati na telefon: 051/631-107.

 

Savjetovalište za HIV i ostale spolno prenosive bolesti

Epidemiološki odjel, Krešimirova 52a, Rijeka Tel.: 051/358-798

Radno vrijeme: Ponedjeljkom i srijedom od 13.00 – 15.00

Web: https://www.zzjzpgz.hr/index.php?show=hiv

 

 

SPLIT

Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Vukovarska 46, Split

Radno vrijeme: pon-pet od 7.30 do 15.30 sati, tel: +385 (0)21 401 107; 401 170

 

Udruga HELP, Šetalište Bačvice 10, Split

Radno vrijeme: pon i čet od 14 do 17 sati, tel: +385 (0)21 346 664

 

OSIJEK

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Centar za HIV savjetovanje i testiranjeFranje Krežme 1, OsijekRadno vrijeme:  ut-čet od 15 do 18 satiTel.: +385 (0)31 225 711, 099 225 77 00

 

DUBROVNIK / KORČULA

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Dr. A. Šercera 4A (glavna zgrada Zavoda za javno zdravstvo na Medarevu, Odjel za epidemiologiju, 1. kat)

e-mail: hiv.savjetovaliste@zzjzdnz.hr

Kontakt i radno vrijeme:

 tel: 020 341-085 (tražiti dr. Mata Lakića ili dr. Mariju Mašanović) ponedjeljkom i srijedom 16-18 sati  

Plokata bb, Korčula

Radno vrijeme: uto od 11 do 13 sati, Tel.: +385 (0)20 715 021

 

ZADAR

Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije

Ljudevita Posavskog 7, Zadar

Epidemiologija

Radno vrijeme: radnim danom od 7-15 sati

Tel.: +385 (0)23 318 152

 

Popis ostalih centara za dobrovoljno i anonimno testiranje možete pronaći ovdje!

 

SPI koje su uzrokovane bakterijama (gonoreja, sifilis, klamidijska infekcija) su izlječive, za razliku od SPI uzrokovanih virusima (genitalni herpes, HPV infekcija, HIV/AIDS i hepatitis B) koje se ne mogu izliječiti, već se samo mogu ublažiti simptomi. Sve SPI je potrebno liječiti jer unatoč tome što simptomi nestanu ili se smanje, upalni procesi se nastavljaju i bolest se može prenijeti sa zaražene na zdravu osobu. Neophodno je da osobe s kojima ste imali seksualne odnose informirate o tome da ste zaraženi, kako bi se i one obratile liječniku.

Uz izuzetak HIV/AIDS-a, žene su općenito izloženije i imaju više posljedica od SPI nego muškarci. Najčešće posljedice su teški upalni procesi reproduktivnih organa, neplodnost ili smanjena plodnost, spontani pobačaji, izvanmaternična trudnoća, predstadiji raka ili rak vrata maternice, oštećenja ostalih organa pa i smrt oboljele osobe. Primjena latex prezervativa pri svakom spolnom odnosu znatno smanjuje rizik prijenosa SPI. Korištenjem dvostruke zaštite (hormonske pilule i kondomi) štitite se od SPI i trudnoće.